Kulki z ciecierzycy w sosie jogurtowo-czosnkowym

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Jarskie kotleciki

  • 20 min

Składniki:

  • K u l e c z k i:
    1 puszka ciecierzycy
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki mąki pszennej razowej
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    1 pęczek natki pietruszki
    Masło klarowane do smażenia
    Sól, pieprz do smaku

    S o s:
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki suszonej natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kulki z ciecierzycy w sosie jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Rozgnieciony czosnek dodać do jogurtu wraz z natką, wymieszać, posolić do smaku.
  • 2. Ciecierzycę zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze wraz z czosnkiem i cebulą.
  • 3. Do powstałej masy dodać mąkę, sodę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
  • 4. Wymieszać i formować niewielkie kulki.
  • 5. Na patelni rozgrzać masło i smażyć kulki na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron.
  • Kuleczki z ciecierzycy 6. Podawać na gorąco z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować