Kotleciki z ciecierzycy z kolendrą w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, bezmięsne kotleciki z ciecierzycy dodatkiem siekanej kolendry, słonecznika i fety. Do kotlecików polecam aromatyczny sos pomidorowy i makaron pastani calamari.

  • 30 min

Składniki:

  • Kotleciki:
    400 g ciecierzycy z puszki
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 szalotki
    100 g fety
    1 łyżka słonecznika
    1 surowe jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki siekanej kolendry
    pieprz, sól

    olej do smażenia

    Sos pomidorowy:
    1 cebulka
    2 ząbki czosnku
    800 g siekanych w kostkę pomidorów z puszki
    oregano suszone
    bazylia suszona

    300 g makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki z ciecierzycy z kolendrą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kotleciki: cicierzycę odsączyć z płynu, przełożyć do misy blendera, zblendować na gładko, jajka i szalotki też zblendować. Do masy dodać siekaną kolendrę, słonecznik, surowe jajko, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać, odstawić na 10 minut do lodówki. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • 2. Na sos pomidorowy: cebulkę i czosnek posiekać drobno. W garnku wlać z 1-2 łyżkę oleju, przesmażyć warzywa, wlać pomidory z puszki, dusić aż woda trochę z nich odparuje, doprawić bazylią i oregano, solą i pieprzem.
  • 3. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Podawać z sosem i kotlecikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kolendra Makaron Szalotka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować