Delikatne, bezmięsne kotleciki z ciecierzycy dodatkiem siekanej kolendry, słonecznika i fety. Do kotlecików polecam aromatyczny sos pomidorowy i makaron pastani calamari.
30 min
Składniki:
Kotleciki:
400 g ciecierzycy z puszki
2 jajka ugotowane na twardo
2 szalotki
100 g fety
1 łyżka słonecznika
1 surowe jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki siekanej kolendry
pieprz, sól
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
1 cebulka
2 ząbki czosnku
800 g siekanych w kostkę pomidorów z puszki
oregano suszone
bazylia suszona
Kotleciki z ciecierzycy z kolendrą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na kotleciki: cicierzycę odsączyć z płynu, przełożyć do misy blendera, zblendować na gładko, jajka i szalotki też zblendować. Do masy dodać siekaną kolendrę, słonecznik, surowe jajko, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać, odstawić na 10 minut do lodówki. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.
2.Na sos pomidorowy: cebulkę i czosnek posiekać drobno. W garnku wlać z 1-2 łyżkę oleju, przesmażyć warzywa, wlać pomidory z puszki, dusić aż woda trochę z nich odparuje, doprawić bazylią i oregano, solą i pieprzem.
3.Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Podawać z sosem i kotlecikami.
Komentarze