Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Kulki z ciecierzycy - z powodzeniem zastąpią mięsne kotleciki. Szybkie w wykonaniu i naprawdę smaczne - polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 15 kulek:
    1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto)
    10 suszonych pomidorów z zalewy
    czosnek niedźwiedzi
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    mieszanka ognistych przypraw
    2 łyżki oliwy z pomidorów
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Pomidory odsączamy i blendujemy, dodajemy przestudzoną ciecierzycę - blendujemy na gładką masę.
  • 2. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować