Krupnik z kaszą gryczaną

4.5 (154 ocen)

  • 10 min

Pyszny krupnik z kasza gryczaną, wzbogacony świeżą papryką i pieczarkami - smakuje wybornie

  • 10 min

Składniki:


  • bulion 1,5l,
    ziele angielskie 2,
    2 liście laurowe,
    pieprz ziarnisty,
    kasza gryczana 100g,
    4 ziemniaki,
    1 marchewka,
    1 mała pietruszka,
    1/2 czerwonej papryki,
    10 pieczarek,
    sól ziołowa,
    pieprz,
    papryka słodka,
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik z kaszą gryczaną 1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
  • Krupnik z kaszą gryczaną 2. Do garnka wkładamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę - całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu.
  • Krupnik z kaszą gryczaną 3. Po 5 minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • Krupnik z kaszą gryczaną 4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kaszę gryczaną i ponownie zagotowujemy - doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i słodką papryką, solą ziołową. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować