Krucho - drożdżowe roladki z makiem

4.5 (193 ocen)

Krucho - drożdżowe roladki z makowym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 margaryny
    1/2 szkl mleka
    100g drożdży
    2 jajka
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki śmietany
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    Lukier ;
    kilka łyżek cukru pudru
    ciepła przegotowana woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy mieć lukier ]
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    Dodatkowo ;
    gotowa masa makowa
    jajko do smarowania roladek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Roladki

Krucho - drożdżowe roladki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki , wymieszać , odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Z margaryny , maki , soli zrobić kruszonkę , wbić jajka , żółtka , dodać resztę cukru , cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę , wlać rozczyn , wyrobić gładkie ciasto , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , chwile zagnieść , podzielić na równe części , wałkować prostokąty , smarować masą makową , zwijać roladki , wycinać po skosie
  • 4. Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem
    Piec w temp 175 stopni około 25 minut
  • 5. Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać .
    Po upieczeniu roladki smarować lukrem

Porady

Masę makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję aromat migdałowy ,żółtka , miód i bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować