1 kg mąki
2 margaryny
1/2 szkl mleka
100g drożdży
2 jajka
4 żółtka
1/2 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
Lukier ;
kilka łyżek cukru pudru
ciepła przegotowana woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy mieć lukier ]
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Dodatkowo ;
gotowa masa makowa
jajko do smarowania roladek
Krucho - drożdżowe roladki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki , wymieszać , odstawić do wyrośnięcia
2.Z margaryny , maki , soli zrobić kruszonkę , wbić jajka , żółtka , dodać resztę cukru , cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę , wlać rozczyn , wyrobić gładkie ciasto , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę , chwile zagnieść , podzielić na równe części , wałkować prostokąty , smarować masą makową , zwijać roladki , wycinać po skosie
4.Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem
Piec w temp 175 stopni około 25 minut
5.Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać .
Po upieczeniu roladki smarować lukrem
Porady
Masę makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję aromat migdałowy ,żółtka , miód i bakalie
Komentarze