Ciasteczka krucho - drożdżowe z makiem

4.49 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    1,5 szklanki mąki pszennej,
    2-3 dag drożdży świeżych,
    pół kostki margaryny,
    1 jajko,
    3 łyżki mleka,
    czubata łyżka cukru,

    Składniki na masę makową:

    20 dag mielonego maku,
    5 dag masła,
    pół szklanki mleka,
    cukier waniliowy,
    5 dag cukru,
    2 łyżki rodzynek,


Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka krucho - drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować, dodać zmielony mak i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać i podsmażyć chwilę na małym ogniu mieszając, odstawić do wystudzenia.

  • 2. Ciasto:
    Rozpuścić drożdże w mleku. Mąkę poszatkować z margaryną, jajkiem i cukrem, dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić szybko miękkie, gładkie ciasto i włożyć do lodówki.
  • 3. Ciasto rozwałkować na obficie podsypanej mąką stolnicy. Wycinać prostokąty o wymiarach 5 cm na 5 cm. Na środku każdego kwadracika nałożyć masę makową wszystkie 4 rogi ze sobą ścisnąć i skleić.
    Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce w piekarniku nagrzanym do 180-200 º C przez 15-20 minut.

Porady

Po ostygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować