Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Doskonały deser do kawy lub herbatki. Wspaniale smakują i wyglądają.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    150g masła
    4 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 18%
    20g drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    250g maku
    1 jajko
    3 łyżki margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)
    kilka kropli aromatu migdałowego
    Dodatkowo:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    kolorowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: Mak zaparzamy we wrzątku i mielimy 2x. Do maku dodajemy jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszamy masę.
  • 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z masłem. Dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatamy ciasto
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję masy makowej. Zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy nią rogaliki. Całość posypujemy kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować