Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa: Mak zaparzamy we wrzątku i mielimy 2x. Do maku dodajemy jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszamy masę.
2.Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z masłem. Dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatamy ciasto
3.Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję masy makowej. Zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy nią rogaliki. Całość posypujemy kolorowymi perełkami.
Komentarze