Kruche serduszka z marmoladą

0 (0 ocen)

Wykonanie takich ciasteczek jest na prawdę łatwe, składniki są proste, a efekt może ucieszyć kogoś nam bliskiego. Ciasteczka najlepiej smakują na następny dzień po ich upieczeniu. Polecam.

Składniki:

  • 300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    Szczypta proszku do pieczenia
    Jajko
    Powidło do przełożenia
    Dekoracje cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kruche ciasteczka

Kruche serduszka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyciąć foremką – sercem – ciasteczka. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie wyciąć na środku mniejsze kółka (kieliszkiem lub mniejszym sercem).
  • 2. Układać ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 180ºC na złoty kolor.
  • 3. Ciasteczka bez dziurek posmarować powidłem, a następnie ułożyć na nich te z dziurką. Posypać dekoracjami cukrowymi.

Porady

Ciasteczka z wyciętym środkiem można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować