KRUCHE CIASTECZKA SERDUSZKA Z DŻEMEM MALINOWYM

4.47 (182 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka te piekłam kilka tygodni temu na prośbę koleżanki. Były one "podziękowaniem" podczas uroczystości córki. Ciasteczka te są bardzo kruche, niemal rozpływają się w ustach, są więc atrakcyjne zarówno dla oka jak i podniebienia a ładnie zapakowane mogą być miłym prezentem dla gości i rodziny:)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dag miękkiego masła
    10 dag cukru pudru
    3 szklanki mąki tortowej
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki extraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
    szczypta proszku do pieczenia
    dżem malinowy lub wiśniowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Kruche ciasteczka serduszka z dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka i extrakt waniliowy lub cukier waniliowy. Dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem, utrzeć na gładką masę.Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na 1-2 godzin.
  • 2. Partiami wyciągać z lodówki, rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać ciasteczka. Z połowy wykrawać kółka a z połowy wykrawać kółka z dziurką w środku. Piec w tem. 160 stopni ok 10-15 minut aż ciastka będa lekko rumiane. Ciastko z dziurką i ciastko bez dziurki przekładać dżemem i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest bardzo kruche więc należy delikatnie przekładać ciastka ze stolnicy na blaszkę bo mogą się łamać. W czasie pieczenia ciastka szybko łapią kolor więc należy je sprawdzać aby się nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować