Kruche paluchy z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekaj z zimnym masłem, następnie rozetrzyj palcami. Dodaj jajko, śmietanę i sól. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2 godziny.
2.Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Ciasto pokrój na pasy grubości 1,5 cm radełkiem lub nożem. Jeśli paski będą bardzo długie, przetnij je na pół.
3.Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Każdy pasek posmaruj po wierzchu rozkłóconym żółtkiem i posyp makiem, sezamem, kminkiem lub grubą solą.
4.Piecz przez około 20 minut, aż paluchy się zezłocą. Podawaj wystudzone z sosem serowym.
5.Przygotuj sos serowy. W miseczce rozgnieć drewnianą łyżką gorgonzolę z serkiem kremowym. Następnie dodaj jogurt, drobniutko posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Całość wymieszaj bardzo dokładnie, aby nie było grudek.
Komentarze