Krówka

5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasto które rewelacyjnie się sprawdza na każdą okazję. Jest tak pyszne,że znika w oka mgnieniu :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 3 paczki herbatników
    - 2 szkl. mleka
    - cukier waniliowy
    - 4 żółtka
    - 1 szkl. mąki pszennej
    - 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
    - 3/4 margaryny
    - 1,5 paczki krakersów
    - 0,5l śmietany 36%
    - łyżeczka żelatyny
    - 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    - puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krówka 1. Mleko skondensowane słodzone gotujemy przez 2,5-3 godziny w garnku z wodą. Puszka powinna być cała zanurzona w wodzie (trzeba to sprawdzać). Blachę (ja wykorzystałam taką o wymiarach 25x36cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Na papierze układamy warstwę herbatników.
    I część Masy:
    Łączymy ze sobą 0,5szkl. mleka, cukier waniliowy, żółtka i mąkę na gładką masę.
    II część masy:
    Zagotować mleko (1,5 szkl.)z margaryną i cukrem (0,5 szkl.) następnie dodajemy masę powstałą z pierwszej części i trzymając na małym ogniu mieszamy do momentu zgęstnienia. Dla pewności możemy użyć miksera.
    Gotową masę wykładamy na herbatnikach.
    Na masie układamy warstwę krakersów.
    Na krakersach wylewamy karmel powstały z mleka skondensowanego.
    Na to wykładamy koleją warstwę krakersów.
    Śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody ( ja tak zrobiłam może to być równie dobrze ciepłe mleko). Całość miksujemy jeszcze chwilę, by nie powstały grudki z żelatyny.
    Gotową śmietanę wylewamy na krakersy.
    Na tarce o drobnych oczkach ścieramy pół tabliczki gorzkiej czekolady.
    Startą czekoladą posypujemy ciasto. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Ciasto najlepiej smakuje dnia następnego i później.
    Smacznego

Porady

Alternatywą dla śmietany 36% jest ta trochę mniej procentowa-spokojnie możemy użyć śmietany 30%. Gdy brak nam czasu zamiast męczyć się z ścieraniem czekolady możemy użyć gotowej posypki lub kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

KRÓWKA A'LA 3BIT

To może cię zainteresować