Anna Łaksa-Grzanka
KRAJANKA JOGURTOWA
CIASTO:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
5 jajek
2 łyżki kakao
KREM:
4 łyżeczki żelatyny
2 szklanki śmietanki 30%
500g jogurtu naturalnego
200 g dżemu ulubionego, ja dałam brzoskwiniowy
5 kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z mąką i kakao. Formę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia bądź folią. Równą warstwą rozsmaruj ciasto czekoladowe. PIEC OKOŁO 30 MIN.w 180 st. Piekłam w formie o wymiarach 24cmx28cm ale może być nieco większa. Placek wystudź. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej śmietanki. Jogurt utrzyj z dżemem. Resztę śmietanki ubij. Połącz z jogurtem i żelatyną. Wylej na ciasto. Udekoruj według uznania. Formę z ciastem wstaw do lodówki na 3 godz a najlepiej na całą noc.
0 (0 ocen)
Komentarze