Krajanka jabłkowo-karmelowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny, delikatny jabłecznik na biszkopcie. Przekładany masą kajmakową i śmietanową wprost rozpływa się w ustach. Idealny na przyjęcia ale i na słodki deser na "zwykły" weekend. Ja go na pewno jeszcze powtórnie upiekę :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    6 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/3 szklanki maki pszennej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    ok. 50 ml wody do nasączenia biszkoptu

    masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    400 ml kajmaku w puszce (zostawić 2-3 łyżki do masy śmietanowej)

    masa śmietanowa:
    300 ml śmietanki kremówki
    250 g mascarpone
    3 łyżki kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krajanka jabłkowo-karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Dusić przez kilka minut pod przykryciem a potem bez przykrycia do momentu odparowania soku i powstania gęstej masy jabłkowej. Gorące jabłka wyłożyć na spodni blat biszkoptu, przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć wodą, posmarować kajmakiem (zostawić 2-3 łyżki do masy śmietanowej).
  • 3. Do miski wyłożyć mascarpone, miksując powoli dolewać śmietankę. Do ubitej masy dodać kajmak, ponownie krótko zmiksować. Wyłożyć na warstwę kajmakową, wyrównać. Posypać tartą na tarce czekoladą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Krab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować