Kotlety gryczano- mięsne z sosem grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos grzybowy:
Jeśli zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.
2.Kotlety:
Podsmażamy na oleju drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz czosnek. Ugotowaną kaszę mieszamy z surowym mięsem, podsmażonymi pieczarkami z cebulą i czosnkiem oraz z surowym jajkiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia.
3.Kotlety podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym.
Porady
Jeśli nie mamy suszonych grzybów możemy zrobić sos pieczarkowy.
Komentarze