• 30 min

Kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem, uwielbiałam je jeść i dalej uwielbiam! Ten przepis na kopytka w trochę innej niż tradycyjnie formie.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    100 mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej ( proporcje mąki mogą się zmienić w zależności od rodzaju ziemniaków )
    1 jajko
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    masło do smażenia
    pęczek pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczaną masę mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy tyle mąki by powstało zwarte ciasto, ale nie za twarde.
  • Kopytka 2. Stolnice oprószamy mąką i rolujemy na niej ciasto walec o grubości 2 cm. Wałeczek kroimy w plastry o szerokości 1 cm.
  • Kopytka 3. Każdy kawałek rolujemy w dłoniach, na szerokość palca. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy łyżką cedzakową. Przelewamy od razu zimną wodą i układamy na tacy żeby trochę podeschły.
  • Kopytka 4. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masełko i podsmażamy kopytka na złoty kolor. Na koniec posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować