Kompot z czereśni na zimę

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czereśnie zamknięte w słoiki, aromatyczne pachnące latem. Doskonałe na zimę.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ( na ok. 8 słoików o pojemności 0,75 l )
    - 3 kg czereśni
    - 1 kg cukru
    - 3 litry wody
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot z czereśni na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam ogonków. Nakładam do uprzednio wymytych i wyprażonych słoików. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam czereśnie w słojach. Owoce w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami.
    Pasteryzacja:
    Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykrywam pokrywką, stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i pasteryzuje kompoty 10 minut. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia.

Porady

Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować