Kompot z czereśni na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam ogonków. Nakładam do uprzednio wymytych i wyprażonych słoików. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam czereśnie w słojach. Owoce w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami.
Pasteryzacja:
Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykrywam pokrywką, stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i pasteryzuje kompoty 10 minut. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia.
Porady
Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata.
Komentarze