Wymyślne ciasto

4.5 (176 ocen)

  • 50 min

Ciasto wymyśliła moja babcia:) smakuje obłędnie :)

  • 50 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    krem:
    1 kostka margaryna
    1 budyń waniliowy
    pół litra mleka
    oraz:
    słoik dżemu agrestowego
    2 kwadratowe wafle tortowe
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Wymyślne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szklanką cukru. Gry cukier się już rozpuści dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Wylewamy do blaszki (26x30cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Krem: budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu dodając 1 łyżkę cukru więcej. Studzimy w zimnej wodzie (wkładamy garnek z budyniem). Margarynę miksujemy na puch dodając wystudzony budyń.Biszkopt kroimy na dwa płaty,
  • 3. Przełożenie ciasta: wafel tortowy-dżem agrestowy-pierwsza część biszkoptu-krem-druga część biszkoptu-dżem agrestowy-wafel tortowy.
    Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować