Kolorowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną i białą cebulę kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa smażymy na rozgrzanym oleju przez
2 -3 minuty. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy przesmażone warzywa, jajko, serek, mieszamy. Do garnka wlewamy wodę i olej, wsypujemy sól i zagotowujemy na małym ogniu. Natkę pietruszki kroimy na drobno i dodajemy do masy ziemniaczanej, wsypujemy mąkę ( po kilka łyżek ), sól i wyrabiamy ciasto.
Gdy masa jest gładka dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki. Kroimy kopytka i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy od wypłynięcia 5 minut. Wkładamy do zimnej wody i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem
Komentarze