Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to placki miodowe już odwilgną. Połączenie kokosu z ciastem miodowym daje zaskakującą pyszne połączenie. Polecam.
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Placki miodowe:
• 15 dag mąki tortowej,
• 15 dag mąki krupczatki,
• 2 łyżeczki miodu,
• 1 płaska łyżeczka sody,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 jajko,
• 12 dag cukru pudru
• 15 dag margaryny palma z murzynkiem:)
Ciasto ciemne:
- 15 dag mąki,
- 5 dag cukru pudru,
- 7 dag margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 jajko,
- 1 żółtko
Kokosowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min.
2.CIASTO CIEMNE:
Mąkę siekamy na stolnicy z margaryną, Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Schładzamy.
3.BEZA KOKOSOWA:
Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę i ścieramy na nie schłodzone ciasto kakaowe. Pieczemy razem około 30 min w 180°C.
4.KREM:
Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Ucieramy masło, Dodajemy stopniowo do niego budyń.
Przełożenie:
Placek miodowy, połowa masy, placek miodowy, druga połowa masy, beza kokosowa z ciastem kakaowy.
Komentarze