Miodownik

4.5 (151 ocen)

Ciasto pracochłonne, jednakże jego smak wszystko wynagradza. Dla wielbicieli słodkich ciast.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    60g margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    7 łyżek miodu


    Krem:
    1 kostka margaryny
    750ml mleka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki manny
    2 jajka



Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • margaryna z miodem 1. Margarynę rozpuścić z miodem, przestudzić.
  • ciasto 2. Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier, proszek do pieczenia i jajka, wyrobić. Wlać przestudzoną rozpuszczoną margarynę z miodem. Dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 4 równe części. Pozostawić ciasto do wypoczęcia na ok 15 min.
  • rozwałkowac ciasto 3. Odrysować na papierze do pieczenia wielkość blaszki, rozwałkować na nim jedną część ciasta.
  • upieczone ciasto 4. Placki piec ok 15min w temp 170 st C. Postąpić tak z pozostałymi 3 plackami.
  • krem 5. Sporządzić krem: Kaszę mannę wsypać do zimnego mleka, dodać cukier, jajka. Mieszać aż do czasu zgęstnienia.
  • krem 6. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce kremu z kaszy mannej.
  • przełożenie ciasta 7. Zimne placki przełożyć kremem.

Porady

Najlepiej przygotować sobie dwie wymierzone wielkości papieru do pieczenia. Ciasto najlepiej piec w blaszce w wyciąganym dnem. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem, by zmiękło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować