Kluski śląskie są przepyszne,zwłaszcza z dobrym sosem i mięskiem:-)Mój mąż zawsze je robi osobiście,a mi jego kluski smakują najlepiej ze wszystkich jakie kiedykolwiek jadłam:-)
Kluski śląskie z polędwiczką i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Otóż przygotowujemy kluseczki,powiem że podane w tabeli składniki są podane opcjonalnie,ponieważ kluski przygotowuje się u nas w rodzinie na tak zwane "oko",dla tego proszę wykonywać czynności opisane,a kluseczki będą bardzo pyszne:-)Ziemniaki ugotować,odcedzić,przepuścić przez praskę do miski,ubić ręką,podzielić na równe cztery części,jedną część ziemniaków wybrać łyżką i przełożyć na stronę ziemniaków,w wybraną z ziemniaków 1/4 część wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać jajka,odrobinkę soli - wyrobić gładką,nie klejącą się masę.
2.Z masy ziemniaczanej formować kulki,delikatnie spłaszczać dłonią i robić w każdej dziurkę - wykładać na suchą tackę,zagotować wodę,do wrzątku rzucać kluski,jak zaczną się gotować,delikatnie zamieszać,gotować ok.5min.
3.Polędwiczkę umyć i osuszyć,oprószyć solą i pieprzem,otoczyć w mące i wyłożyć na rozgrzany olej - obsmażyć ze wszystkich stron,by się zazłociła,na pozostałym oleju podsmażyć lekko pokrojoną w kosteczkę cebulkę,przełożyć polędwiczkę i cebulę do naczynia z grubym dnem,wlać ok.2l wody,dodać kostkę - dusić pod przykryciem ok 25-35min,aż do miękkości.Polędwiczki wyjąć,do gotującego się wywaru wlać powoli rozpuszczona w zimnej wodzie mąkę(2-3łyżki,w zależności od upodobań smakowych) - energicznie mieszając,zagotować,doprawić do smaku solą i pieprzem,wyłączyć.
Na talerze wykładać porcje klusek,pokrojoną w plasterki polędwiczkę,polać sosem i podawać.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze