Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

4.49 (170 ocen)

Smaczne;-))

Składniki:

  • Kluski śląskie

    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka masła
    sól

    Sos pieczarkowy

    - 0,5 kg pieczarek
    - mała cebula
    - olej lub 1 łyżka masła do smażenia
    - 200 ml śmietany (12-18 %),
    - łyżeczka mąki
    - sól, pieprz, ostra papryka
    - posiekany koperek lub pietruszka
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pieczarkowy
    Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć podlac troche wodą,posypać przyprawami. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię,doprawić do smaku posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
  • 2. Kluski śląskie
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę odstawiamy do wystudzenia potem dodajemy jajko ,masło,mąki ugniatamy na jednolitą masę (w razie potrzeby dosypujemy mąkę ziemniaczaną) formujemy kulki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować