Kluski śląskie z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos pieczarkowy
Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć podlac troche wodą,posypać przyprawami. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię,doprawić do smaku posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
2.Kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę odstawiamy do wystudzenia potem dodajemy jajko ,masło,mąki ugniatamy na jednolitą masę (w razie potrzeby dosypujemy mąkę ziemniaczaną) formujemy kulki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Komentarze