KLUSKI ŚLĄSKIE z SOSEM GRZYBOWY

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

KLUSKI ŚLĄSKIE z SOSEM GRZYBOWY

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • kluski:
    500 g ugotowanych ziemniaków
    150 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    szczypta soli
    sos:
    200 g pieczarek
    100 g suszonych grzybów
    1 szkl bulionu
    3 szalotki lub 1 średnia cebula
    śmietana do zabielenia
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sos grzybowy

Kluski śląskie z sosem grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kluski:
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
    sos:
    Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.
    Pieczarki i szalotki/ cebulę kroimy w plastry. Obsmażamy na oleju, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy chwilę razem, a następnie zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy 5 minut, zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować