Kluski śląskie z mięsem

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    1 jajko

    Farsz:
    50 dag łopatki
    30 dag kapusty kiszonej
    1 cebula
    ząbek czosnku
    pieprz, maggi
    łyżeczka vegety
    10 dag słoniny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, odciskamy i zagotowujemy. Wlewamy ponownie wodę i gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Farsz doprawiamy pieprzem, vegetą, maggi i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę z olejem. Mieszamy
  • 2. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy i studzimy. Dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajko i wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kluski i spłaszczamy. Na środek nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy.
  • 3. Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Słoninę kroimy w małą kostkę, smażymy i okraszamy kluski.

Porady

Do klusek można dać przeciśnięte przez praskę ziemniaki z poprzedniego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować