Kluski śląskie z mięsem

5 (188 ocen)

Po ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką.

Składniki:


  • Farsz:
    300 g mięsa gotowanego
    4-5 łyżek bulionu
    Kluski śląskie:
    900 g ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    Do smaku:
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    Do okraszenia:
    2 cebule
    smalec lub olej
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku.
    Kluski śląskie:
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z cebulką zrumienioną na złoto na smalcu lub oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować