Po ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką.
Składniki:
Farsz:
300 g mięsa gotowanego
4-5 łyżek bulionu
Kluski śląskie:
900 g ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
Do smaku:
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Do okraszenia:
2 cebule
smalec lub olej
Kluski śląskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion i doprawić do smaku. Doprawiamy dosyć pikantnie by z kluskami nie było za mdłe w smaku.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z cebulką zrumienioną na złoto na smalcu lub oleju.
Komentarze