Kluski śląskie dla małej księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić , wystudzić i zemleć.
Potem uklepać na równo , podzielić na 4 częsci, Jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać odłożone ziemniaki, olej, wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę.
Ja podsypywałam troszkę mąki pszennej przy wyrabianiu, aby kluski nie były takie gumowate.
Podzieliłam masę na 2 częsci i do jednej z nich dodałam odrobinę koncentratu barszczu, aby uzyskać kolor różowy, bo taki kolor lubi moja wnusia
Zamiast na różowo można zabarwić na zielono dodając odrobinę soku ze szpinaku lub tylko posiekaną natkę pietruszki itd…
Z ciasta formować kluski, częsć ciasta rozwałkowałam grubiej i foremką wycinałam dowolne kształty klusek
Zagotować wodę z olejem i solą. Na wrzątek wrzucać kluski. Gdy wypłyną gotować jeszcze 4 minut..
Białe ugotować oddzielnie, aby nie zafarbowały od różowych.
Komentarze