Tort dla małej księżniczki- KORONA

5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort piekłam dla mojej córki Kasi z okazji 5 urodzin. Oczywiście środek możemy wykonać dowolny. Także do dekoracji korony możemy użyć różnych składników: kolorowe perełki, żelki, masa zabarwiona barwnikiem spożywczym itp.

Składniki:

  • Tortownica 25 cm
    Biszkopt biały:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,

    Ciemny biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 łyżki mąki,
    • 1 łyżka kakao.
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta sody,
    • Szczypta proszku do pieczenia

    Orzechowy biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 90 g mielonych orzechów,
    • Łyżka bułki tartej,
    • ½ łyżki mąki krupczatki,
    • Szczypta proszku do pieczenia.

    Masa kawowa:
    • 3,5 kostki masła,
    • 1,5 litry mleka,
    • 3 budynie waniliowe,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1,5 łyżki mąki tortowej,
    • 4-5 żółtek,
    • 2 cukry waniliowe,
    • Cukier do smaku-około 4 łyżki,
    • 2 łyżki kawy parzonej

    Śmietanka na górę:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • 1 łyżka żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody,

    Ciasto na elementy korony:
    - 300 g mąki,
    - 15 dag margaryny,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 1 jajko,
    - 1 żółtko,
    - 15 dag cukru,
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort dla małej księżniczki- korona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT BIAŁY:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
    Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
  • 2. BISZKOPT CIEMNY:
    Sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek i sodę łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
  • Upieczone biszkopty 3. ORZECHOWY BISZKOPT:
    Mąkę, proszek do pieczenia, bułkę oraz orzechy łączymy ze sobą.
    Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy ciasto i wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
  • Dodanie kawy do masy 4. MASA:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę mieszamy z budyniem, mąkami, cukrem waniliowym i żółtkami. Gotową mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Kawę zaparzamy niewielka ilością przegotowanej wody. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch. Do utartego dokładamy stopniowo zimny budyń. Po otrzymaniu białej masy odkładamy około 1/3 jej ilości do wykończenia boków tortu.
    Do pozostałej części dodajemy kawę. Dokładnie miksujemy i przekładamy nią wcześniej upieczone biszkopty. Tort odstawiamy do lodówki, by zastygł.
  • Wykonanie kopczyka ze śmietanki 5. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier (miksujemy), a następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotową śmietankę wylewamy na wierzch przygotowanego tortu. Za pomocą łyżki staramy się wykonać lekki kopczyk. Tort ponownie wstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
  • Wycinanie od szablonu 6. ELEMENTY KORONY:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,4 -0,5cm i wycinamy z niego poszczególne elementy korony.
    Do wycięcia elementów przygotowałam sobie szablon. Mając gotowy tort znamy jego wysokość i obwód. Znając te wymiary rysujemy szablon, tak by jego wysokość była wyższa od wysokości tortu. Szerokość szablonu wyliczamy dzieląc obwód tortu na 11 części.
    Za pomocą noża wycinamy poszczególne elementy z ciasta przykładając do niego szablon. Elementy korony pieczmy około 10 minut w 180˚C. Należy uważać by się nie przypaliły.
  • Dekorowanie elementów korony! 7. WYKOŃCZENIE:
    Upieczone elementy dowolnie dekorujemy. Ja udekorowałam je częścią pozostawionej masy. Kolorowe kółka wycięłam od kieliszka z galaretek. Wcześniej rozpuszczonych i zastygniętych.
    Dodatkowo do dekoracji użyłam kolorowe cukierki i złote perełki dekoracyjne.
    Kiedy elementy mamy udekorowane, masą delikatnie obtaczamy tort i przyklejamy do niego części korony. Szczeliny między łączeniami także wypełniamy masą. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kawowa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować