Kluski leniwe z grysikiem

5 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

moje ulubione, bo przypominają mi dawne bary mleczne:))

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego
    3 jajka
    3 łyżki kaszy manny
    Szczypta soli
    Mąka, tyle, aby ciasto było plastyczne, dałam ok. 8 łyżek, ale to zależy od mąki i wilgotności sera
    DODATKOWO
    Bułka tarta i masło
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Kluski leniwe z grysikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiksować z żółtkami podręcznym blenderem, dodać sól, kaszę, wymieszać i odstawić na chwilę, aby kasza spęczniała. Następnie dodać 4 łyżki mąki i ubite białka. Wymieszać i sprawdzając konsystencję ciasta dosypujemy jeszcze trochę mąki, ma być plastyczne. Uformować wałek i kroić ukosne kluski. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju lub masła. Jak wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Podać z bułką tartą i masełkiem

Porady

Można też od razu zagnieść wszystkie składniki, bez ubijania białek:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować