Kluseczki z kaszy gryczanej

4.49 (153 ocen)

  • 45 min

Niebanalny pomysł na zachęcenie niejadków do zjedzenia kaszy gryczanej. Kluseczki są delikatne i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z sosami lub okrasą z cebulki.

  • 45 min

Składniki:

  • -1 jajko
    -3 saszetki kaszy gryczanej
    -4-5 łyżek mąki
    -szczypta soli i pieprzu
    -woda do ugotowania
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kluseczki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Kaszę gotujemy 20 minut dłużej niż jest to napisane na przepisie na opakowaniu (ma być bardzo miękka). Odsączamy z wody i studzimy. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i zagniatamy gładkie ciasto.
  • kluseczki 2. Z ciasta formujemy wałeczki i wycinamy jak kopytka. Gotujemy we wrzątku przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

Kluseczki podczas formowania wałeczka lekko lepią się do rąk, ale tak ma być- dzięki temu po ugotowaniu rozpływają się w ustach i są bardzo delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować