Jeśli lubimy kaszę gryczaną jest to idealny deser. Polecam ten smak kaszy przełamany czekoladą i daktylami. W podobny sposób można przygotować budyń z kaszy jaglanej:).
Składniki:
Składniki na 5 porcji
• ¾ szklanki kaszy gryczanej prażonej,
• Ok 3 szklanki mleka,
• 70 gram daktyli suszonych,
• 1 mały banan,
• Ok 60 gram gorzkiej czekolady (70% kakao),
Dodatkowo:
• Banan do dekoracji,
• Melisa cytrynowa do dekoracji,
• Czekolada do dekoracji
Budyń z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy. Do gotującego wsypujemy kaszę gryczaną.
2.Całość gotujemy do momentu jak kasza stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę.
3.Gdy ta się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Po lekkim przestudzeniu do kaszy dodajemy pokrojonego banana i całość miksujemy do uzyskanie jak najbardziej gładkiego kremu, budyniu. W razie potrzeby można dodać w trakcie miksowania mleko. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji chcemy uzyskać gotowy deser.
Gotowy deser porcjujemy na przygotowane talerzyki czy pucharki. Przed podaniem dekorujemy owocami, czekoladą i melisą.
Komentarze