Budyń z kaszy gryczanej

4.5 (191 ocen)

Jeśli lubimy kaszę gryczaną jest to idealny deser. Polecam ten smak kaszy przełamany czekoladą i daktylami. W podobny sposób można przygotować budyń z kaszy jaglanej:).

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji
    • ¾ szklanki kaszy gryczanej prażonej,
    • Ok 3 szklanki mleka,
    • 70 gram daktyli suszonych,
    • 1 mały banan,
    • Ok 60 gram gorzkiej czekolady (70% kakao),
    Dodatkowo:
    • Banan do dekoracji,
    • Melisa cytrynowa do dekoracji,
    • Czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie kaszy 1. Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy. Do gotującego wsypujemy kaszę gryczaną.
  • dodanie czekolady 2. Całość gotujemy do momentu jak kasza stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę.
  • dodanie bananów 3. Gdy ta się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
    Po lekkim przestudzeniu do kaszy dodajemy pokrojonego banana i całość miksujemy do uzyskanie jak najbardziej gładkiego kremu, budyniu. W razie potrzeby można dodać w trakcie miksowania mleko. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji chcemy uzyskać gotowy deser.
    Gotowy deser porcjujemy na przygotowane talerzyki czy pucharki. Przed podaniem dekorujemy owocami, czekoladą i melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Daktyle Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować