Kluchy na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić i przestudzić.
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka.
Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu.
2.Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto.
Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić.
Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia.
3.Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości.
Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce.
Zostawić chwile do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek.
Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę.
5.Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować.
Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.
Komentarze