Kluchy na parze

0 (0 ocen)

moje pierwsze kluchy na parze

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    50 g świeżych drożdży
    1 szk mleka
    2 łyżki masła
    1 szk świeżych jagód
    1 duża 12 % śmietana ( 400 g )
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluchy na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Masło stopić i przestudzić.
    Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka.
    Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu.
  • wyrośnięte ciasto 2. Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto.
    Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić.
    Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia.
  • kluchy wyrastają 3. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości.
    Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce.
    Zostawić chwile do wyrośnięcia.
  • kluchy w parowarze 4. Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek.
    Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę.
  • sos jagodowy 5. Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować.
    Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować