Pampuchy - kluchy na parze

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Od dłuższego czasu przymierzałam się do kupienia klusek na parze w sklepie ale odeszłam od tego zamiaru i postanowiłam zrobić sama.Długo szperałam w przepisach i w końcu znalazłam ten jeden jedyny .Kluchy wyszły wspaniałe nawet te zostawione na następny dzień po odgrzaniu były wspaniałe okrąglutkie

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 16-18 szt
    500 g mąki pszennej
    30 g drożdży
    250 ml mleka
    50 g stopionego i ostudzonego masła
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy - kluchy na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru,aż zaczną robić się płynne.
    Dodać parę łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki.Całość wymieszać drewnianą łyżką przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiałam do miski i na 15 minut wstawiłam do lekko nagrzanego na minimum piekarnika.Po 15 minutach do cieplutkiej mąki dodałam sól, jajka,rozczyn i mleko.Wszystkie składniki wymieszałam gdy się połączyły dodałam roztopione cieplutkie masło i wyrobiłam aż ciasto stało się elastyczne i zaczęło odchodzić od miski.Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce.Ciasto wyłożyłam na blat oprószony mąką i podzieliłam na 16 równych kawałków,uformowałam kuleczki i odstawiłam jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Kluski ułożyłam luźno bo podczas parowania klusku zwiększą swoją objętość.Parzyłam je na parze 12-13 minut.
    Kluski podałam z gulaszem,ale można podawać sosami owocowymi, rozpuszczoną czekoladą ,budyniem ,polane masełkiem i cukrem są tak pyszne i puchate ,że można je jeść same.Bardzo Polecam!!!!!

Porady

Gdzieś kiedyś przeczytałam ,żeby ciasto drożdżowe było pulchniutkie ,trzeba wyrobić ręką 100 razy i to jest sprawdzone przeze mnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować