Kluchy na parze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubie czasem zaszaleć i zjeść obiad na słodko.:).

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 0.5 kg mąki pszennej
    szklanka mleka
    2 jajka
    3 łyżki masła stopionego
    3 dag drożdży
    sól i cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kluchy na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzamy rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jaja i wlewamy rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiamy ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodajemy stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy.
    Następnie miskę nakrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy okrągłe kluski wielkości pączków i układamy na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.

Porady

Kluski podajemy na gorąco z sosem np. truskawkowym lub innym owocowym, stopionym masłem i cynamonem albo z pieczenią i sosem. Do gotowania klusek na parze można użyć metalowego sita.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować