Kiełbasa biała parzona

4.5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Domowa, biała kiełbasa, przygotowana od podstaw. Jest dobra na obiad, na kanapki, na grilla lub ognisko.

Składniki:

  • 2 kg mielonej łopatki wieprzowej bez kości
    500g mielonego mięsa z indyka
    1,5 główki czosnku
    jelita naturalne
    pół szklanki wody ( zimnej)
    sól i pieprz do smaku
    płaska łyżeczka kminku
    4 listki laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa biała parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso połączyć z wodą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać. Przygotować maszynkę do mielenia z lejkiem do kiełbasy. Jelita namoczyć w wodzie. Namoknięte, rozszerzyć, nałożyć na lejek i napełniać mięsem.
  • 2. W dużym garnku zagotować wodę z kulkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Następnie włożyć partiami surową kiełbasę i parzyć pod przykryciem 30 minut.

Porady

: Należy kontrolować temperaturę wody, jak trochę ostygnie, podgrzewamy ją ponownie wraz z kiełbasą włożoną do garnka. Wody z kiełbasą nie można zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować