Kiełbasa grillowa, parzona

  • wyświetlono: 361 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kiełbasa grillowa, parzona, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna na grilla jak i do pieczenia. Polecam.

logo
  • 33 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

Surowiec na 4,63 kg farszu:

Szynka wieprzowa 1,6 kg
karczek 1,3 kg
podgardle 83 dag
wołowina 80 dag
jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu
woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)

Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg (83 g)
pieprz czarny 2 g/kg (9 g)
majeranek 3 g/kg (14 g)
czosnek 6 ząbków

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa grillowa, parzona

  • Kiełbasa grillowa, parzona.1. Rozdrabnianie:

    Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

    szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
    karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
    podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
    wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
  • Kiełbasa grillowa, parzona.2. Mieszanie i nadziewanie:

    Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Kiełbasa grillowa, parzona.3. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać, lub parzyć.
  • Kiełbasa grillowa, parzona.4. Parzenie:

    Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.
  • Kiełbasa grillowa, parzona.5. Smacznego!!!

Porady

Kiełbasę surową możemy zamrażać, piec na grillu lub parzyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiełbasa_białakiełbasa_grillowabiała_parzona

Komentarze

Podobne przepisy

kiełbasa kanapkowa

Dodane przez: Nina80

kiełbasa kanapkowa

kiełbasa kanapkowa, wyrób szynkowarowy...

DOMOWA  KIEŁBASA   KRAKOWSKA

Dodane przez: Mariola123

DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA

Kiełbasa krakowska przygotowana...

Kiełbasa słoikowa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kiełbasa Słoikowa

Ostatnio marny wybór był u mnie...

Boczek parzony

Dodane przez: 23ewelina

Boczek parzony

Najlepszy bo swojski,polecam każdemu...

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona.

Dodane przez: weronika63

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona

Parzona, delikatna wieprzowa szynka,...

Golonka parzona

Dodane przez: Czarek

Golonka wieprzowa, parzona

Bardzo smaczna, lekko pikantna,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE