keks z rumem

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

keks wychodzi puszysty, ładnie wyrasta i co najważniejsze, nie jest suchy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 g cukru pudru
    175 g masła
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kieliszek rumu
    200 g bakalii ( kandyzowanego ananasa i skórek cytrusowych)
    polewa:
    100 g białej czekolady (użyłam białej z kokosem)|
    2 łyżki mleka
    kandyzowany ananas (posiekany)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać rum. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około godziny. Ostudzić na kratce.
  • 2. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kapieli wodnej, polać ciasto, posypać bakaliami.

Porady

ostudzone ciasto można nasączyć dodatkowo rumem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować