Keks (bez jajek, tłuszczu i cukru)

4.5 (188 ocen)

Wiem,wiem powiecie niemożliwe(ja też tak myślałam) ,a jednak:)Jest pyszny,miękki i wilgotny.

Składniki:

  • 50 dag jabłek(potartych na grubych oczkach)
    10 dag śliwek suszonych
    10 dag moreli suszonych
    10 dag figi suszone
    5 dag rodzynek
    5 dag żurawiny suszonej
    10 dag orzechów włoskich
    2-3 łyżki miodu płynnego
    1 marchewka(średnia)potarta na drobnych oczkach
    1 łyżka przyprawy do piernika
    sok i otarta skórka z cytryny
    2,5 szkl mąki pszennej
    1 op małego proszku
    1/2 lyzeczki sody
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks (bez jajek, tłuszczu i cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pjk3ie 1. Bakalie grubo siekamy,wkładamy do miski razem z potartym jabłkiem i marchwią,skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy skórkę z cytryny oraz miód ,mieszamy ,odstawiamy na 1 h.Po godzinie dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem ,dokładnie mieszamy.Formę keksową(30 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy tarta bułką albo wykładamy papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 st C ok 60 min .Po upieczeniu ,studzimy i zawijamy w papier ,jemy na drugi dzień .Keks można polukrować lub posypać cukrem pudrem,udekorować suszonymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować