Wiem,wiem powiecie niemożliwe(ja też tak myślałam) ,a jednak:)Jest pyszny,miękki i wilgotny.
Składniki:
50 dag jabłek(potartych na grubych oczkach)
10 dag śliwek suszonych
10 dag moreli suszonych
10 dag figi suszone
5 dag rodzynek
5 dag żurawiny suszonej
10 dag orzechów włoskich
2-3 łyżki miodu płynnego
1 marchewka(średnia)potarta na drobnych oczkach
1 łyżka przyprawy do piernika
sok i otarta skórka z cytryny
2,5 szkl mąki pszennej
1 op małego proszku
1/2 lyzeczki sody
Keks (bez jajek, tłuszczu i cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie grubo siekamy,wkładamy do miski razem z potartym jabłkiem i marchwią,skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy skórkę z cytryny oraz miód ,mieszamy ,odstawiamy na 1 h.Po godzinie dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem ,dokładnie mieszamy.Formę keksową(30 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy tarta bułką albo wykładamy papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 st C ok 60 min .Po upieczeniu ,studzimy i zawijamy w papier ,jemy na drugi dzień .Keks można polukrować lub posypać cukrem pudrem,udekorować suszonymi owocami.
Komentarze