• Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Keks zaliczany w niektórych domach jako niezbędne danie świąteczne, u mnie nie za bardzo, ale jednak jedzenie go przypomina święta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 250 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 250 gramów
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 1 łyżka
    - bakalie: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  • 2. Mąkę przesiać do oddzielnej miski.
  • 3. Oddzielić żółtka od białek.
  • 4. Bakalie wymieszać w oddzielnej misce z 2 łyżkami mąki.
  • 5. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, następnie dodać do tego stopniowo mąkę.
  • 6. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać drewnianą łyżką.
  • 7. Na końcu dodać wymieszaną sodę z mlekiem i bakalie w mące. Wymieszać łyżką.
  • 8. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę.
  • 9. Włożyć do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować