Podobno dawniej kaszubskie ruchanki przygotowywano z pozostałości ciasta chlebowego, które zostawało gospodyniom. Ruchanki łatwo przyrządzisz w domu, są naprawde pyszne.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO NA RUCHANKI::
- mąka (żytnia lub orkiszowa): 450 gramów
- drożdże (świeże): 35 gramów
- mleko: 2 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- sól (płaska): 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżka
DO SMAżENIA::
- smalec (wieprzowy): 100 gramów
- konfitura (truskawkowa,malinowa lub inna): 4 łyżki
Kaszubskie ruchanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 120 minut.Im dłużej pozwolimy ciastu rosnąć, tym bardziej wyrosną nam ruchanki na patelni.
2.Na dużej patelni rozgrzać smalec, wlać odrobinę ciasta w kilku miejscach, smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
3.Ruchanki posypać cukrem pudrem.Można je podać teć z konfitura, a do ciasta podczas smażenia wcisnąć kawałki obranego jabłka.
Komentarze