• kaszubskie ruchanki

    Dodane przez: Neblina36

  • Podobno dawniej kaszubskie ruchanki przygotowywano z pozostałości ciasta chlebowego, które zostawało gospodyniom. Ruchanki łatwo przyrządzisz w domu, są naprawde pyszne.

  • ruchanki

    Składniki

    CIASTO NA RUCHANKI::
    - mąka (żytnia lub orkiszowa): 450 gramów
    - drożdże (świeże): 35 gramów
    - mleko: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól (płaska): 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    DO SMAżENIA::
    - smalec (wieprzowy): 100 gramów
    - konfitura (truskawkowa,malinowa lub inna): 4 łyżki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 120 minut.Im dłużej pozwolimy ciastu rosnąć, tym bardziej wyrosną nam ruchanki na patelni.

    2.

    Na dużej patelni rozgrzać smalec, wlać odrobinę ciasta w kilku miejscach, smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.

    3.
    ruchanki kaszusbkie - krok 3

    Ruchanki posypać cukrem pudrem.Można je podać teć z konfitura, a do ciasta podczas smażenia wcisnąć kawałki obranego jabłka.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, mąka, drożdże, wiosna, kuchnia polska
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Neblina36

Neblina36 742

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-12T14:23:56+02:00

368 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »