Kaszubskie faworki czyli kreple

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączki i faworki na Kaszubach piecze się na smalcu lub oleju rzepakowym. Są pyszne i cudownie pachną. Wspaniałe do popołudniowej letniej kawy. Spirytus pełni funkcję spulchniacza.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (typ 550): 200 gramów
    - spirytus: 20 mililitrów
    - śmietana (gęsta, ale niezbyt kwaśna): 4 łyżki
    - żółtka: 4 sztuki
    - masło: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    DO POSYPANIA::
    - cukier puder: 3 łyżki
    - smalec: 400 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Kaszubskie faworki czyli kreple - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faworki czyli kreple kaszubskie 1. Wszystkie skłądniki połaczyć, wyrobić ciasto (jest zwarte, podobnie jak ciasto na makaron). Schłodzić 40 minut. Rozwałkować na blacie prostokatne placki o grubości około 4 mm. Kroić radełkiem podłużne prostokaty( 8 cm na 3 cm) , przecinać w środku i przekładać przez otwór,tworząc w ten sposób kształtnego faworka.
  • fawory 2. W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec, wrzucać faworki,a gdy nabiorą złotego koloru,odwracać,aby druga strona też się zrumieniła (uważać, bo trwa to dosłownie chwilę).Odsączyć, posypać cukrem pudrem. Faworki smakują bosko, są delikatne i kruche.
  • 3. Uwagi:spirytus dodany do ciasta, spulchnia je, ale tez zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Można zastąpić go octem,ale Kaszubki na tę ilość wlewały przewaznie kieliszek spirytusu. W nowoczesnej wersji mozna uzyć cukru pudru aromatyzowanego wanilią lub cytryną .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Spirytus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować