Pączki i faworki na Kaszubach piecze się na smalcu lub oleju rzepakowym. Są pyszne i cudownie pachną. Wspaniałe do popołudniowej letniej kawy. Spirytus pełni funkcję spulchniacza.
Kaszubskie faworki czyli kreple - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie skłądniki połaczyć, wyrobić ciasto (jest zwarte, podobnie jak ciasto na makaron). Schłodzić 40 minut. Rozwałkować na blacie prostokatne placki o grubości około 4 mm. Kroić radełkiem podłużne prostokaty( 8 cm na 3 cm) , przecinać w środku i przekładać przez otwór,tworząc w ten sposób kształtnego faworka.
2.W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec, wrzucać faworki,a gdy nabiorą złotego koloru,odwracać,aby druga strona też się zrumieniła (uważać, bo trwa to dosłownie chwilę).Odsączyć, posypać cukrem pudrem. Faworki smakują bosko, są delikatne i kruche.
3.Uwagi:spirytus dodany do ciasta, spulchnia je, ale tez zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Można zastąpić go octem,ale Kaszubki na tę ilość wlewały przewaznie kieliszek spirytusu. W nowoczesnej wersji mozna uzyć cukru pudru aromatyzowanego wanilią lub cytryną .
Komentarze