KARMEL

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jest bardzo tani i pyszny :)

  • 10 min

Składniki:

  • 1łyżka- mleka w proszku
    3łyżki- mleka
    1łyżka- masła
    100g- cukru
    1łyżeczka- cukry wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozsypujemy na suchej patelni powoli topimy go na niej. Następnie doprowadzamy do s karmelizowania ( cukier powoli będzie brązowiał ) ( trzeba uważać żeby się nie spalił ) ( można mieszać ale drewnianą łyżką ). Gdy uzyskami ładny jasno brązowy kolor dodajemy masło ( można zastąpić margaryną ), mleko w proszku( jeśli nie macie to po prostu nie dodajcie ale karmel będzie trochę rzadszy ), cukier wanilinowy i mleko. Szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką ) ( nie martwcie się jeśli na początku nie będzie się chciało połączyć po około 30 sekundach powinno się połączyć jeśli to sie nie stanie należy dolać jeszcze odrobinę mleka i mieszać ).

    Bardzo dobrze sprawdza się jako polewa do lodów ciast i deserów. Można także jeść samo

Porady

Uważać żeby nie przypalić za bardzo cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować