Solony karmel

4.51 (188 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników i ciast. Sól dodatkowo podkreśla jego słodki smak.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 szkl cukru
    2 łyżki wody
    4 łyżki śmietany 30%
    łyżka masła
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Naleśniki Sosy

Solony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć z ognia i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

    UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.

To może cię zainteresować