Solony karmel

  • wyświetlono: 1811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników i ciast. Sól dodatkowo podkreśla jego słodki smak.

joanna30
  • 1 porcje
  • 15min
  • Średni

Składniki

1/2 szkl cukru
2 łyżki wody
4 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
1/4 łyżeczki soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Solony karmel

  • 1. Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć z ognia i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

    UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karmelsospolewado naleśnikówdo ciastdomowy karmelpolewa karmelowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Dodane przez: Di bloguje

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Chyba każdy z Was zna słodzone...

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Z takiego kremu można przygotować...

frużelina

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina wiśniowa

Uwielbiam domowe frużeliny, ostatnio...

posypka

Dodane przez: Kasja1986

Posypka z palonej białej czekolady

Palona biała czekolada to świetny...

Kruszonka-przepis podstawowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruszonka-przepis podstawowy

Kruszonka to podstawa wielu ciast...