SOLONY KARMEL

4.48 (161 ocen)

  • 15 min

Robi się go niesamowicie szybko i pasuje zarówno do lodów, jak i naleśników, gofrów, racuchów, serników, eklerek i przeróżnych innych deserów, których nie sposób tutaj wymienić.Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku przez ok. 2 tygodnie

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 1 słoiczek )

    * drobny cukier – 200 g
    * zimne masło – 85 g
    * śmietana 30% słodka – 125 ml
    * sól – 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Sosy Dodatki Karmel

Solony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Cukier wsypujemy do rondla z grubym dnem, podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści.

    Do rozpuszczonego ( w złotym kolorze ) dodajemy masło, energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita.

    Do gorącego wlewamy powoli śmietankę i cały czas mieszając gotujemy ok. minutę.

    Zdejmujemy z palnika, dodajemy sól, mieszamy i gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.

To może cię zainteresować