Rolada z bitą śmietaną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
5 łyżki- mąki pszennej
2 łyżka- mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki- cukru pudru
6- jajka
1-łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna bułka tarta
szczypta soli
50ml- wody
Jajka rozbijamy i rozdzielamy do 2 misek białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną piane. Do drugiej miski z żółtkami dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i wodę ( nie koniecznie 50 ml dodajemy taką ilość aby masa była płynna ). Następnie do miski z naszą masą dodajemy sztywną piane i bardzo powolnymi ruchami mieszamy aż do połączenia masy . Blachę o wymiarach około 25cm na 35cm smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą ( może być kasza manna ) . Wlewamy naszą masę tak aby była równa warstwa następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min ( biszkopt jest gotowy gdy sam lekko odchodzi od brzegów ). Po upieczeniu wyciągamy biszkopt i dajemy mu lekko ostygnąć. Gdy jest jeszcze ciepły zwijamy go w rulon i dajemy do wystygnięcia.
2.Bita śmietana:
0,6 l - śmietany 30 %
1 łyżka- cukru pudru
1 łyżka- żelatyny
20ml- wrzącej wody
Żelatynę wsypujemy do kubka i dolewamy wody mieszamy aż się połączy i studzimy. Bitą śmietanę wlewamy do miski ( śmietana musi być ostudzona !!! w bo w innym razie wyjdzie wam kulka masła ). Ubijamy około 3 min aż masa się ubije na sztywno, dodajemy żelatynę i cukier puder miksujemy przez około 30 sekund
3.Sos borówkowy;
100g- czerwonych borówek
3 łyżki- cukru
5 łyżek- wody
Na ciepłą patelnie wlewamy wodę i wsypujemy cukier mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy borówki ( można zastąpić innym owocem np; truskawką pokrojoną w kostkę lub wiśniami ) i dusimy około 2 min ciągle mieszając , następnie studzimy.
4.Rozciągamy delikatnie biszkopt ( warto go lekko namoczyć np; mlekiem lub mocną gorzką herbatą ) smarujemy sosem i nakładamy bitą śmietanę ( dokładnie na całej powierzchni ). Delikatnie zawijamy i dajemy do zastygnięcia na około 1 h w chłodnym miejscu (przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić zygzaka sosem ).
Komentarze