Kapuśniak na żeberkach

4.51 (180 ocen)

  • 30 min

Pyszna, sycaca zupa na chłodne dni i nie tylko !

  • 30 min

Składniki:

  • •2 litry wody
    •1/2 kg żeberek wieprzowych
    •2 marchewki
    •1 korzeń pietruszki
    •2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    •1 por (ciemnozielona cześć)
    •1 mały seler
    •6 dużych ziemniaków
    •500 g kiszonej kapusty
    •1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
    •5 szt ziarenek pieprzu
    •2 ziela angielskie
    •2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucamy pokrojone w paski żeberka i solimy 2 łyżeczkami soli. Po około 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Następnie wrzucamy pokrojony w paseczki por, natkę pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy - ziele, pieprz i liście laurowe. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • 2. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy kolejne 10-15 minut.
  • 3. Podajemy na talerzu z ugotowanym paskiem żeberek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować