PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kapuśniak na żeberkachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/31/4efe820aad141c78641be0293d6a25fd474f8ec8.jpeg20001333http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusniak-na-zeberkach-10
400 g żeberek
2,5 l wody
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
5-6 ziemniaków
2 łyżeczki suszonego lubczyku lub 1 gałązka świeżego (tzw. maggi)
600 g kapusty kiszonej
Sposób przygotowania przepisu:
Kapuśniak na żeberkach
1.
Do wody wrzuć pokrojone w pasy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Ugotuj wywar, w między czasie zbieraj szumowiny, ja je zbieram drobnym sitkiem.
2.
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i dodaj po 30 minutach gotowania się do wywaru, wrzuć też lubczyk. Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie.
3.
Kapustę można przeszatkować i dodać do zupy jak już warzywa są miękkie. W przeciwnym wypadku kwas z kapusty uniemożliwi zmiękknięciu warzyw. Kapuśniak pogotuj jeszcze z 10-15 minut. Żeberka można wyjąć, obrać z mięsa, kości wyrzucić a mięsko dodać do zupy.
Komentarze