Kapuśniak na żeberkach

  • wyświetlono: 728 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Sycąca zupa na każde dni.

Iwona75
  • 50min

Składniki

400 g żeberek
2,5 l wody
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
5-6 ziemniaków
2 łyżeczki suszonego lubczyku lub 1 gałązka świeżego (tzw. maggi)
600 g kapusty kiszonej

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak na żeberkach

  • 1. Do wody wrzuć pokrojone w pasy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Ugotuj wywar, w między czasie zbieraj szumowiny, ja je zbieram drobnym sitkiem.
  • 2. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i dodaj po 30 minutach gotowania się do wywaru, wrzuć też lubczyk. Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Kapustę można przeszatkować i dodać do zupy jak już warzywa są miękkie. W przeciwnym wypadku kwas z kapusty uniemożliwi zmiękknięciu warzyw. Kapuśniak pogotuj jeszcze z 10-15 minut. Żeberka można wyjąć, obrać z mięsa, kości wyrzucić a mięsko dodać do zupy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylażeberkakiszona kapustazupaKwaśnicazupa na żeberkach

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Dodane przez: mariwanna

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Gęsta i pożywna zupa. W sam raz...

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak na żeberkach

Tradycyjna polska kuchnia.

image-1efem7q

Dodane przez: Magster

KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH

Kolejna smaczna i sycąca zupa kuchni...

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Letnia wersja kapuśniaka.

Kapuśniak

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kapuśniak na żeberku wędzonym.

Rozgrzewająca zimowa zupa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE