Kapuśniak na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500-700 g żeberek wieprzowych
    2 łyżki smalcu
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    3-4 ziemniaki
    1 łyżka mąki
    2 łyżki kaszy pęczak
    500 g kapusty kiszonej
    1,5 l bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    2 szt ziela angielskiego
    2 pomidory
    kminek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min.
    Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować