Kwaśny kapuśniak na żeberkach

2.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla państwa propozycję w formie kwaśnej zupy kapuśniak na żeberkach wieprzowych, lubicie? Jeśli kapuśniak to już sprawdziłam najsmaczniejszy jednak jest na żeberkach i to najlepiej gdy są takie z chrząstką.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 790 g żeberek wieprzowych z chrząstką,
    150 g marchwi - 2 średnie sztuki,
    500 g kiszonej kapusty,
    6 - 8 sztuk średnich ziemniaków,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    2 średnie liście laurowe,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    1 łyżka majeranku,
    0,5 łyżki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak

Kwaśny kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtora litra wody chyba że ktoś nie lubi gęstej to wtedy więcej wody, do wody przełożyć pokrojone na części i wypłukane żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie, ziela angielskie i liście laurowe. Od czasu gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym gotować do miękkości żeberek. Jak żeberka są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków
  • zupa 2. Gdy ziemniaki w wywarze z żeberkami są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojoną drobno dobrą kapustę ( najlepsza swojska lecz jeżeli nie mamy można kupną tylko trzeba dobrze się znać aby nie była zaprawiana octem ). Z dodaną kapustą gotować na wolnym ogniu do czasu aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania gdy kapusta jest już prawie miękka dodać majeranek, zamieszać i chwilkę jeszcze pogotować
  • zupa 3. Jak już dodana kapusta do wywaru z żeberkami i ziemniakami jest wystarczająco miękka wtedy wsypać pieprz ziołowy i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną zagotować i zdjąć z ognia. Każda zupa czym bardziej na mniejszym ogniu gotowana tym bardziej będzie klarowna nie mętna
  • zupa 4. Ugotowany kwaśny kapuśniak razem z żeberkiem najlepiej smakuje gdy w trakcie zajadania wsypiemy do talerza dużą ilość pieprzu ziołowego wtedy zupa smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś z państwa lubi kapuśniak i na dodatek kwaśny to polecam serdecznie, smak zupy i nasze podniebienia będzie zachwycone
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować