Jedno z ulubionych dań mojego męża. My najchętniej przyrządzamy kebab drobiowy, ale mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym czy baraniną
2 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
80 dkg filetów z kurczaka
2 duże cebule ( im większe ty lepiej aby podstawa była stabilna )
5 łyżek dobrej oliwy
Przyprawa kebab – gyros (ilość wedle uznania )
Sól
1 ½ kg ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków
3 patyczki do szaszłyków
Kebab z pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić i pokroić każdy filet na mniejsze kawałki np. na trzy części. Oliwę zmieszać z przyprawą oraz solą . Do marynaty włożyć mięso dobrze przemieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i przełożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Zalać wodą –dodać sól i krótko obgotować ( dosłownie 2-3 minuty od zagotowania. Odcedzić , przełożyć na blaszkę do pieczenia , lekko polać olejem i posypać przyprawą do ziemniaków. Pośrodku ziemniaków ustawić kebab.
Kebab. Cebulę obrać i odciąć spód aby stała stabilnie. Do cebuli wbić patyczki (wcześniej namoczone minimum 30 minut w zimnej wodzie). Na patyczki nabijać kolejno odsączone z marynaty kawałki mięsa. Na gór1) nabić drugą cebulę (również wyrównując jej spód) .
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 190 stopni na ok. 1h10 min. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję grila.
Upieczonego kebaba ścinamy ostrym nożem od góry do dołu. Kawałkami mięsa posypujemy pieczone ziemniaki. Całość warto polać sosem czosnkowym .
Komentarze