Kalafior pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tak przygotowany kalafior na każdej imprezie robi furorę.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kalafior,
    Do dekoracji
    majonez ok. 300 ml,
    2 zielone ogórki,
    1 duży pomidor,
    1 cebula średniej wielkości,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    pieprz, sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kalafior pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior przed gotowaniem opłukać zimną wodą i podzielić na różyczki średniej wielkości. Świeży kalafior należy gotować w osolonej wodzie przez około 15min. od momentu zagotowania. Ugotowany kalafior odcedzić i ostudzić. Potrzebny nam będzie duży płaski talerz, na którym układamy różyczki z kalafiora, łyżką rozsmarowujemy majonez, tak aby nie było widać co kryje się pod nasza pierzynką.
  • 2. Cebulę i ogórek kroimy w talarki, jajka w czwórki i pomidor w ósemki. Mając wszystko już gotowe została najprzyjemniejsza część przygotowywania czyli dekorowanie. Jajka, pomidor i ogórek kładziemy na przemian, na koniec kładziemy cebulkę, pieprzymy i solimy (wedle uznania), wstawiamy do lodówki na min. 3 godz.
    Smacznego.

Porady

Kalafior pod pierzynką smakuje lepiej jeśli jest schłodzony, ale jeśli ktoś jest niecierpliwy, bądź trafili się nie spodziewani goście można jeść go od razu i też będzie pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować